Σπίτι > Η γνώση > Περιεχόμενο

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις των κονσερβοποιημένων τροφίμων

Dec 02, 2019

Από κονσέρβες καρύδια σε κονσέρβες Escargot - πείτε τι θα κάνετε, αλλά δεν μπορείτε να διαφωνήσετε με το γεγονός ότι τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα είναι εδώ για να μείνουν. Έχουμε αποδεχθεί τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα ως μέρος του σύγχρονου τρόπου ζωής μας χωρίς να σκεφτόμαστε τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και την ευημερία μας. Το ακόλουθο άρθρο θα συζητήσει τα υπέρ και τα κατά αυτής της σύγχρονης ευκολίας.

Οφέλη

Οι άνθρωποι δεν το συνειδητοποιούν στην αρχή, αλλά τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα έχουν οφέλη πέρα ​​από την εξυπηρέτηση βολικών λειτουργιών για εκείνες τις στιγμές που δεν υπάρχει χρόνος για να μαγειρέψουν, ή όταν κάνατε κάμπινγκ.

Πρώτον, με τα νέα, λεπτότερα υλικά που χρησιμοποιούνται για δοχεία, είναι δυνατή μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Στις παλαιότερες ημέρες, τα δοχεία ήταν κατά 40% παχύτερα και αρκετά πιο έντονα, πράγμα που σημαίνει ότι η κατανάλωση ενέργειας ήταν τουλάχιστον κατά 40% μεγαλύτερη από ό, τι είναι σήμερα. Ωστόσο, θα υποστηρίξετε ότι τα χρησιμοποιούμενα υλικά θα πρέπει να μεταχειριστούν και να μεταποιηθούν, τα οποία θα καταναλώνουν τεράστια ποσά ενέργειας. Ευτυχώς για εμάς, τα οικολογικά άτομα, η ανακύκλωση μόνο ενός αλουμινίου μπορεί να μεταφραστεί σε εξοικονόμηση ενέργειας κατά 95%, ενώ τα ανακυκλωμένα χαλύβδινα κουτιά θα εξοικονομήσουν τουλάχιστον 60% ενέργειας. Τελικά, όσο περισσότερο ανακυκλώνετε κουτιά, τόσο μεγαλύτερη είναι η συμβολή σας στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Επιπλέον, τα δοχεία είναι πιο βιώσιμα μακροπρόθεσμα, σε σχέση με άλλους τύπους συσκευασίας. Για παράδειγμα, η χάρτινη συσκευασία έχει περισσότερες πιθανότητες μόλυνσης, καθώς μπορεί εύκολα να καταστραφεί - για να μην αναφέρουμε τα δέντρα που χρειάζονται για το χαρτί. Ένα άλλο κρίσιμο σημείο είναι ότι η διαδικασία κονσερβοποίησης εξασφαλίζει ότι οι επιβλαβείς μικροοργανισμοί εξαλείφονται πριν το σφραγισμένο σφραγισμένο δοχείο. Μόλις σφραγιστούν, οι μικροοργανισμοί δεν μπορούν να εισέλθουν στο περιεχόμενο, προστατεύοντας έτσι τους καταναλωτές από δηλητηρίαση από τα τρόφιμα. Προφανώς, αυτό συμβαίνει με την παραδοχή ότι ακολουθούνται οι προφυλάξεις ασφαλείας όπως η τήρηση της ημερομηνίας λήξης.

Οι επαγγελματίες διατροφολόγοι δηλώνουν ότι τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα είναι τόσο θρεπτικά όσο τα κατεψυγμένα ή φρέσκα προϊόντα. Στην πραγματικότητα, αντίθετα με τα περισσότερα φρέσκα τρόφιμα που έχουν συλλεχθεί πριν ωριμάσουν - για να υπολογίσουν την περίοδο ταξιδιού στις αγορές, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα είναι συνήθως φτιαγμένα από ώριμα φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι καλύτερες πηγές θρεπτικών ουσιών από ότι τα άγευστα ισοδύναμα. Θα πρέπει επίσης να έχετε κατά νου ότι το αποτύπωμα άνθρακα που αφήνεται από το χειρισμό και την αποθήκευση κατεψυγμένων και φρέσκων τροφίμων προτού φτάσουν στα τραπέζια των καταναλωτών είναι σημαντικό. Τώρα, αντίθεση με τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Μόλις τα δοχεία συσκευάζονται, δεν θα απαιτούν ενέργεια πέρα ​​από τον χώρο που καταλαμβάνουν στα ράφια.

Ελλείψεις

Βεβαίως, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα έχουν και τις ελλείψεις τους. Οι διατροφολόγοι επισημαίνουν τη σημαντική μείωση των ορυκτών και βιταμινών που είναι ευαίσθητες στη θερμότητα - η οποία καταστρέφεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κονσερβοποίησης. Η βιταμίνη C και το φολικό οξύ είναι δύο σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χάνονται με αυτόν τον τρόπο.

Δεύτερον, η ποσότητα νατρίου, ζάχαρης και άλλων συντηρητικών μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία. Για να το εξουδετερώσετε, διαβάστε τις ετικέτες και επιλέξτε τα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Παρά ταύτα, τα οφέλη από τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα στο σημερινό πολυάσχολο τρόπο ζωής ξεπερνούν κατά πολύ τις ελλείψεις τους. Έτσι βεβαιωθείτε ότι το κρέμα σας είναι εφοδιασμένο με μια ποικιλία από απαραίτητα από κονσέρβες ντομάτας σε φέτες ροδάκινου. Επιπλέον, θυμηθείτε να κάνετε το κομμάτι για το περιβάλλον, ανακυκλώνοντας τα χρησιμοποιημένα δοχεία σας!