Σπίτι > Η γνώση > Περιεχόμενο

Τα οφέλη ενός εκχυλίσματος σκόνης κόκκινου σμέουρων

Dec 07, 2017

Υπάρχουν πολλά οφέλη για την κατανάλωση ενός κόκκινου εκχυλίσματος βατόμουρου σε τακτική βάση. Ένα εκχύλισμα από κόκκινα σμέουρα παρέχει μια εξαιρετικά συμπυκνωμένη πηγή των βιοενεργών συστατικών που περιέχονται στα κόκκινα σμέουρα.

 

Τα κόκκινα σμέουρα πιστεύεται ότι προέρχονται από την Ευρώπη αλλά τώρα καλλιεργούνται σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα κόκκινα σμέουρα είναι η πιο γνωστή πηγή ελαγικού οξέος, το οποίο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό πολυφαινόλης. Τα κόκκινα σμέουρα περιέχουν επίσης μια ποικιλία άλλων φλαβονοειδών.

Red-Raspberry-Juice-Powder-Raspberry-Freeze-Dried.jpg

Οφέλη από το εκχύλισμα κόκκινου βατόμουρου:

Κόκκινο Raspberry Benefit 1: Αντιμικροβιακά αποτελέσματα.

Το ελαγικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι έχει ισχυρά αποτελέσματα στην καταστροφή βακτηριδίων in vitro. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί επίσης να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην καταστροφή των βακτηρίων in vivo (στο σώμα) επίσης.

 

Κόκκινο Raspberry Benefit 2: Αποτρέπει την οξειδωτική βλάβη του DNA

Δεδομένου ότι η βλάβη του DNA αποτελεί προϋπόθεση για τον σχηματισμό καρκίνου στο σώμα, οι ενώσεις που μειώνουν αυτή τη βλάβη μπορεί επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Πιστεύεται ότι το ελλαγικό οξύ αυξάνει επίσης την επισκευή του DNA στα κύτταρα.

 

Κόκκινο Raspberry Benefit 3: Καταστέλλει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και τον σχηματισμό όγκων.

 

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Phytochemistry» το 2007 διαπίστωσε ότι ένα εκχύλισμα από κόκκινο βατόμουρο μπορεί να εμποδίσει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

 

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην έρευνα για την πρόληψη του καρκίνου το 2010 διαπίστωσε ότι η συμπλήρωση με ένα κόκκινο εκχύλισμα βατόμουρου μπορεί να καταστείλει τη συχνότητα, τον όγκο και την πολλαπλότητα του μαστικού όγκου. Μπορεί επίσης να καταστείλει τα ένζυμα που εμπλέκονται στην καρκινογένεση πρώιμης φάσης.

Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι το Ellagic οξύ μπορεί να προκαλέσει «απόπτωση» (κυτταρικός θάνατος) κυττάρων ανθρώπινης λευχαιμίας.

 

Κόκκινο Raspberry Benefit 4: Έχει ισχυρά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

 

Οι ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο του Σαν Ντιέγκο έχουν διαπιστώσει ότι το Ellagic οξύ έχει ισχυρά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα σε αρουραίους. Πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες έρευνες, ιδίως με τον άνθρωπο, ωστόσο αυτά τα αποτελέσματα είναι θετικά.

 

Κόκκινο Raspberry Benefit 5: Μειώνει την ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης και τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

 

Φαίνεται ότι το Ellagic οξύ έχει την ικανότητα να αναστέλλει την οξείδωση και πρόσληψη της LDL χοληστερόλης στο ενδοθηλιακό τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων. Ο μηχανισμός αυτός αποτελεί μέρος της διαδικασίας της αθηροσκλήρωσης (πάχυνση των τοιχωμάτων της αρτηρίας) και οδηγεί σε καρδιακές παθήσεις.

 

Ως εκ τούτου, η συμπλήρωση με ένα κόκκινο εκχύλισμα βατόμουρου μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

 

Κόκκινο Raspberry Benefit 6: Μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ζάχαρη στο αίμα σταθερή και να διαχειριστείτε υψηλή αρτηριακή πίεση.

 

Οι ερευνητές στη Βραζιλία έχουν ανακαλύψει ότι το ελαγικό οξύ από τα μούρα έχει καλές δυνατότητες για τη διαχείριση του υψηλού σακχάρου στο αίμα και της υψηλής αρτηριακής πίεσης που σχετίζεται με τον διαβήτη τύπου 2. Πρέπει να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα, αλλά σε αυτό το στάδιο φαίνεται πολλά υποσχόμενο.

 

Κόκκινο Raspberry Benefit 7: Μπορεί να μειώσει τη βλάβη του ήπατος

 

Οι ερευνητές στην Κορέα έχουν ανακαλύψει ότι το ελαγικό οξύ μπορεί να μειώσει τη βλάβη του ήπατος εμποδίζοντας την παραγωγή αντιδραστικών ειδών οξυγόνου από τα μιτοχόνδρια («μηχανοστάσια» των κυττάρων) των ηπατικών κυττάρων.

 

Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν τις ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες του Ellagic acid.

 

Συνολικά, υπάρχουν τόσα πολλά οφέλη για τη χρήση ενός εκχυλίσματος από κόκκινο βατόμουρο σε τακτική βάση που το καθιστούν χρήσιμο συμπλήρωμα για να προσθέσετε στη διατροφή σας.