Σπίτι > Η γνώση > Περιεχόμενο

Οφέλη από ντομάτες

Dec 08, 2017

Οφέλη για την υγεία

Οι ντομάτες είναι ένας θησαυρός πλούτου όταν πρόκειται για τα αντιοξειδωτικά οφέλη τους. Όσον αφορά τα συμβατικά αντιοξειδωτικά, οι ντομάτες παρέχουν εξαιρετική ποσότητα βιταμίνης C και β-καροτίνης. μια πολύ καλή ποσότητα του ανόργανου μαγγανίου. και μια καλή ποσότητα βιταμίνης Ε.

 

1. Καρδιαγγειακή Υποστήριξη

Ο μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων είναι ένας τομέας οφέλους για την υγεία στην οποία οι ντομάτες πραγματικά υπερέχουν. Υπάρχουν δύο βασικές γραμμές έρευνας που έχουν επανειλημμένα συνδέσει τις ντομάτες με την υγεία της καρδιάς. Η πρώτη γραμμή έρευνας περιλαμβάνει αντιοξειδωτική υποστήριξη, και η δεύτερη γραμμή της έρευνας περιλαμβάνει τη ρύθμιση των λιπών στην κυκλοφορία του αίματος.

 

Κανένα σύστημα σώματος δεν έχει μεγαλύτερη ανάγκη για αντιοξειδωτική προστασία από το καρδιαγγειακό σύστημα. Η καρδιά και η κυκλοφορία του αίματος είναι υπεύθυνες για τη λήψη οξυγόνου που εισπνέεται μέσα από τους πνεύμονες και την κυκλοφορία σε όλο το σώμα. Προκειμένου να διατηρηθεί αυτό το οξυγόνο υπό έλεγχο, αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά χρειάζονται σε μια άφθονη προσφορά. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι συμβατικά αντιοξειδωτικά βιταμινών όπως η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη C μερικές φορές παραβλέπονται στις ντομάτες λόγω της μοναδικής τους φυτοθρεπτικής σύνθεσης. Ωστόσο, η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη C παρέχουν κρίσιμη αντιοξειδωτική υποστήριξη στο καρδιαγγειακό σύστημα και αποτελούν σημαντικό μέρος της συμβολής των τοματών στην υγεία της καρδιάς μας. Είναι όμως το καροτενοειδές λυκοπένιο, το οποίο έχει πάρει την μεγαλύτερη προσοχή ως πρωταρχικό αντιοξειδωτικό και θρεπτική ουσία που υποστηρίζει την καρδιά. Το λυκοπένιο (και μια σχετική ομάδα θρεπτικών συστατικών) έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου υπεροξειδάσης λιπιδίων στην κυκλοφορία του αίματος. Η υπεροξείδωση των λιπιδίων είναι μια διαδικασία στην οποία τα λίπη που βρίσκονται στις μεμβράνες των κυττάρων που επιστρώνονται στην κυκλοφορία του αίματος, ή τα λίπη που μεταφέρονται στο αίμα, υποβαθμίζονται από το οξυγόνο. Η ζημιά αυτή μπορεί να επιδιορθωθεί αν διατηρείται σε επίπεδα που μπορούν να αντιμετωπιστούν.

 

Η δεύτερη γραμμή έρευνας που συνδέει τις ντομάτες με την υγεία της καρδιάς περιλαμβάνει τη ρύθμιση των λιπών στο αίμα. Η διατροφική κατανάλωση τομάτας, η κατανάλωση εκχυλισμάτων τομάτας και η συμπλήρωση με φυτοθρεπτικά συστατικά τομάτας (όπως το λυκοπένιο) έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν το προφίλ των λιπών στην κυκλοφορία του αίματός μας. Συγκεκριμένα, η λήψη τομάτας έχει αποδειχθεί ότι έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ολικής χοληστερόλης, τη μείωση της LDL χοληστερόλης και τα μειωμένα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τη συσσώρευση μορίων χοληστερόλης μέσα στα κύτταρα μακροφάγων. (Τα κύτταρα Macrophage είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που ενεργοποιείται όταν το οξειδωτικό στρες στην κυκλοφορία του αίματος είναι πολύ υψηλό και η δραστηριότητα των μακροφάγων - συμπεριλαμβανομένης της συσσώρευσης χοληστερόλης - αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης.) Πολλά φυτοθρεπτικά συστατικά στις τομάτες είναι πιθανό να συμμετάσχουν στη βελτίωση των επιπέδων των λιπιδίων στο αίμα μας. Δύο ελάχιστα γνωστά φυτοθρεπτικά συστατικά-ένα που ονομάζεται esculeoside Α και το άλλο ονομάζεται 9-οξο-οκταδεκαδιενοϊκό οξύ - βρίσκονται σήμερα υπό δραστική έρευνα από ερευνητές ως φυτοθρεπτικά συστατικά τομάτας, ιδιαίτερα σημαντικά στη ρύθμιση του λίπους στο αίμα.

 

Ακόμη ένας τομέας αυξανόμενου ενδιαφέροντος για την τομάτα και την υγεία της καρδιάς περιλαμβάνει τα κύτταρα αίματος που ονομάζονται αιμοπετάλια. Η υπερβολική συσσώρευση των κυττάρων αιμοπεταλίων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματός μας όσον αφορά την παρεμπόδιση και την ανεπιθύμητη πήξη και η πρόληψη αυτής της υπερβολικής συσσώρευσης είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς. Πολλά φυτοθρεπτικά συστατικά στις ντομάτες έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην πρόληψη της υπερβολικής συσσώρευσης των κυττάρων των αιμοπεταλίων. (Αυτή η ιδιότητα συνήθως αναφέρεται ως «αντιθρομβωτικό αποτέλεσμα»). Σε συνδυασμό με τα άλλα πλεονεκτήματα της καρδιάς που περιγράφηκαν παραπάνω, αυτή η επίδραση των τοματών που ρυθμίζει τα αιμοπετάλια τους τοποθετεί σε μια μοναδική θέση για να μας βοηθήσει να βελτιστοποιήσουμε την καρδιαγγειακή μας υγεία.

 

2. Υποστηρίζει την υγεία των οστών

Η υγεία των οστών είναι ένας άλλος τομέας αυξανόμενου ενδιαφέροντος για την έρευνα για την τομάτα. Είναι ενδιαφέρον ότι η σύνδεση της πρόσληψης τομάτας με την υγεία των οστών συνεπάγεται την πλούσια προσφορά αντιοξειδωτικών στις τομάτες. Δεν πιστεύουμε πάντα ότι η αντιοξειδωτική προστασία είναι σημαντική για την υγεία των οστών, αλλά είναι. και το λυκοπένιο ντομάτας (και άλλα αντιοξειδωτικά της ντομάτας) μπορεί να διαδραματίσει ειδικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα. Σε μια πρόσφατη μελέτη, η ντομάτα και άλλες διαιτητικές πηγές λυκοπενίου απομακρύνθηκαν από τη δίαιτα των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών για μια περίοδο 4 εβδομάδων για να δουν τι αποτέλεσμα θα είχε ο περιορισμός του λυκοπενίου στην υγεία των οστών. Στο τέλος των 4 εβδομάδων, οι γυναίκες στη μελέτη άρχισαν να εμφανίζουν αυξημένα σημάδια οξειδωτικού στρες στα οστά τους και ανεπιθύμητες αλλαγές στον οστικό ιστό τους. Αναμένουμε να δούμε μελέτες παρακολούθησης σε αυτόν τον τομέα, οι οποίες ελπίζουμε να καθορίσουμε ακριβώς ποια επίπεδα πρόσληψης τομάτας είναι πιο χρήσιμα για την προστασία του ιστού των οστών.

canned-peeled-tomato.jpg

3. Οφέλη κατά του καρκίνου

Αν και δεν έχουν ερευνηθεί καλά για όλους τους τύπους καρκίνου, οι ντομάτες έχουν επανειλημμένα δείξει ότι μας παρέχουν αντικαρκινικά οφέλη. Το ιστορικό για τις τομάτες ως τρόφιμο που προστατεύει τον καρκίνο δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσό έρευνας για τα αντιοξειδωτικά τομάτας και μια πιο περιορισμένη, αλλά ακόμη σημαντική, έρευνα για τα αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά της ντομάτας. Ο κίνδυνος για πολλούς τύπους καρκίνου ξεκινάει με χρόνια οξειδωτικό στρες και χρόνια ανεπιθύμητη φλεγμονή. Για το λόγο αυτό, τα τρόφιμα που μας παρέχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη υποστήριξη είναι συχνά τρόφιμα που παρουσιάζουν ιδιότητες πρόληψης του καρκίνου.

 

Ο καρκίνος του προστάτη είναι μακράν ο καλύτερος ερευνημένος τύπος καρκίνου σε σχέση με την πρόσληψη τομάτας. Η ετυμηγορία της κριτικής επιτροπής είναι σαφής: οι ντομάτες μπορούν σίγουρα να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του προστάτη στους άνδρες. Μια βασική θρεπτική ουσία τομάτας που έχει λάβει ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη είναι η άλφα-τοματίνη. Η αλφα-τοματίνη είναι φυτοθρεπτική ουσία σαπωνίνης και δείχνει την ικανότητα να μεταβάλλει τη μεταβολική δραστηριότητα στην ανάπτυξη κυττάρων καρκίνου του προστάτη. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι ενεργοποιεί προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο (απόπτωση) σε κύτταρα καρκίνου του προστάτη που έχουν ήδη πλήρως σχηματιστεί. Η έρευνα για την αλφα-τομικίνη έχει επίσης διεξαχθεί για μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, με παρόμοια ευρήματα.

Μαζί με τον καρκίνο του προστάτη και τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, ο καρκίνος του παγκρέατος και ο καρκίνος του μαστού είναι οι δύο περιοχές με τις καλύτερες μελετηθείσες τομές ντομάτας και καρκίνου. Η έρευνα σχετικά με τον κίνδυνο για την τομάτα και τον καρκίνο του μαστού εστιάστηκε σε μεγάλο βαθμό στο καροτενοειδές λυκοπένιο και υπάρχει αρκετά καλά τεκμηριωμένη μείωση του κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού σε συνδυασμό με τη λήψη λυκοπενίου.

 

4. Άλλα οφέλη για την υγεία

Αν και δεν έχουν διερευνηθεί εξίσου καλά με αυτούς τους άλλους τομείς της αντιοξειδωτικής υποστήριξης, της καρδιοαγγειακής υποστήριξης και των αντικαρκινικών ωφελειών, είναι σημαντικό να αναφερθούμε σε αρκετές άλλες περιοχές υγείας που αφορούν τις τομάτες. Οι δίαιτες που περιλαμβάνουν ντομάτες έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο ορισμένων νευρολογικών ασθενειών (συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Alzheimer) σε πολλαπλές μελέτες. Οι δίαιτες που περιέχουν ντομάτα έχουν επίσης συνδεθεί σε μερικές μελέτες με μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας.

 

Διατροφικό προφίλ

Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει τα θρεπτικά συστατικά για τα οποία το φαγητό είναι είτε εξαιρετική, πολύ καλή είτε καλή πηγή (κάτω από το γράφημα θα βρείτε έναν πίνακα που εξηγεί αυτά τα προσόντα). Εάν ένα θρεπτικό συστατικό δεν περιλαμβάνεται στον πίνακα, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το τρόφιμο δεν το περιέχει. Απλώς σημαίνει ότι η θρεπτική ουσία δεν παρέχεται σε επαρκή ποσότητα ή συγκέντρωση για να πληροί τα κριτήρια αξιολόγησής μας. Τώρα, επιστρέφοντας στο ίδιο το γράφημα, μπορείτε να κοιτάξετε δίπλα στο όνομα του θρεπτικού συστατικού για να βρείτε την ποσότητα θρεπτικών ουσιών που προσφέρει, το ποσοστό ημερήσιας ποσότητας (DV%) που αντιπροσωπεύει αυτό το ποσό, την πυκνότητα θρεπτικών ουσιών που υπολογίσαμε για αυτό το τρόφιμο και θρεπτικό συστατικό , και την αξιολόγηση που καθιερώσαμε στο σύστημα αξιολόγησης. Για τις περισσότερες από τις αξιολογήσεις θρεπτικών ουσιών, υιοθετήσαμε τα κυβερνητικά πρότυπα για την επισήμανση των τροφίμων που βρίσκονται στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.